Bra att veta

Bra att veta

När du reser till Israel är det mycket information som du måste ha koll på. Här får du reda på det viktigaste.

Klimat och temperaturer

Snö och skidåkning runt Jerusalem, ökenområdet Negevöknen, stränder utmed Döda Havet och solsken och hetta i Tel Aviv. Det lilla Israel vet hur man ska överraska klimatmässigt. Den årliga medeltemperaturen ligger runt 20 grader. I januari kan temperaturen krypa nedåt 8 grader, medan den kan stiga uppemot 35 grader på sommaren. November – mars råder en regnperiod och mellan april och oktober står solen högt och skiner med all sin kraft.

Ta med en varm tröja, sköna skor, solkräm och propra plagg om du besöker heliga platser.

Språk

Hebreiska och arabiska är både två officiella språk i Israel. Många talar också engelska. Det är också vanligt att höra jiddisch, ryska och franska.

Religion

Huvudsakligen judendom, men också islam och kristendom. Israel är de facto urfadern till tre världsreligioner, sålunda man kan förstå orsaken till de många religiösa konflikter som fortfarande råder i landet.

Eluttag

Spänningen i de israeliska eluttagen är 230 V och stickkontakterna C (vanligt svenskt) och H (Israelisk standard). Deras egna uttagstyp är på väg att fasas ut för att ersattas med våra stanard. För att vara på den säkra sidan bör vi svenskar köpa med oss en adapter till Israel.

Valuta

I Israel betalar du med israeliska Sheqel (ILS) men amerikanska dollar fungerar också bra för det mesta. Både kort och kontanter accepteras som betalningsalternativ och bankomater finns i ett större antal i städer och på flygplatser.

1 ILS = ca 2,6 SEK

Åldersgränser

För att få förtära och köpa alkohol i Israel så måste du vara 18 år fyllda. Landet håller ganska hårt på 18-årsgränsen och när du går ut blir du ofta ombedd att visa upp ID-handling för att styrka din ålder.

21-årsgräns gäller för hyrbil och du ska ha haft ett körkort i åtminstone ett år.

Tidsskillnad

Sverige har en timmes tidsskillnad mot Israel. Deras klocka går 1 timme före den svenska. När klockan är 12 i Sverige är hon således 13 i Israel.

Larmnummer och landskod

För polis – 100

För ambulans – 101

För brandkår – 102

Du kan också slå 112 och komma till den allmänna nödcentralen som slussar dig vidare.

Landskod: +972

Visum

Som svensk behövs inget visum för att komma in på israelisk mark. Ditt pass ska dock vara giltigt i minst 6 månader när du reser in i landet. Du ska också kunna visa upp din returbiljett.

När du besökt Israel så är det dock mycket viktigt att kolla upp destinationer du ska till i framtiden. Många länder släpper nämligen inte in dig i landet om du har en stämpel från Israel i passet.

Ett tips! Res inte in i landet med ett skadat pass, då kan du få vända i dörren, så att säga.

Den israeliska säkerhetskontrollen

Vid inresa kommer du att få svara på ett antal frågor som syftar till målet med din resa i landet. Du som har varit i USA känner säkert till att det är ungefär samma procedur du går igenom. Israeliska myndigheter och säkerhetskontroll är mycket strikta med vem de släpper in i landet och flera gånger har passagerare, även svenska, nekats inresa av olika skäl som Israel benämner som ”säkerhetsskäl”.

Säkerhet

Brottsligheten i Israel är låg, men stölder i folksamlingar och dylikt kan förekomma. Det har också förekommit terrorattentat som främst hade sina ursprungsskäl i religiösa konflikter. Var alltid vaksam! Ska du resa till Gaza bör du vara ytterligare på din vakt, eftersom det ibland kan betraktas som lite av en krutdurk.

Vaccinationer

För inresa har Israel inte satt några obligatoriska vaccinationer. Du bör vaccinera dig mot stelkramp/polio/difteri samt mot hepatit A och B för längre vistelser.

Sjukvård

Hälsoförhållanden, matkvaliteten och sjukvården håller hög klass i Israel. I de stora städerna kan sjukvården vara bättre och mer fördjupad på vissa skador eller sjukdomstillstånd än på landsbygden. Ta alltid med en bra reseförsäkring.

Ambassader

Israels ambassad ligger mitt i Stockholm på Strandvägen.

Adress: Strandvägen 58, 115 23 Stockholm

Telefon: 08-528 065 00

I Israel hittar du den svenska ambassaden i Tel Aviv.

Adress: Adgar 360 Bldg, 24th Floor – 2, Hashlosha Str. – P.O.B. 9393 – Tel Aviv 6109301 – Israel

Telefon: +972 3 718 00 05