Tel Aviv

Tel Aviv

Israels näst största stad Tel Aviv vid Medelhavet har bara ca 400 000 invånare men staden känns så mycket större. Den har haft många blickar på sig den senaste tiden, inte minst för att Eurovision 2019 hade plats just där. I Tel Aviv händer allt och ännu mer. Det är en lycklig stad, långt bort från de ständiga konflikterna mellan Israel och Palestina. Här finns det barer för alla typer av människor där talspråket ”varannan vatten” gäller, hippa shoppingkvarter, mysiga stränder, höga skyskrapor, Bauhaus-byggnader och kultur. I Tel Aviv får politiken maka på sig för leken. Det är inte konstigt att staden fått titeln ”Mellanösterns Miami”.

Se och göra i Tel Aviv

Om du känner dig udda eller utstött i ditt eget land ska du åka till Tel Aviv. Här välkomnas alla; gay, bi, straight, judar, muslimer, kristna och allt däremellan. Som parentes ska vi även nämna att staden är veganernas favorittillhåll, då trendiga veganbarer och restauranger erbjuder storslagna menyer. Missa till exempel inte stadens veganfestival under juni månad.

Vad mer finns det då att göra i Israels lyckorus?

Frossa i mat på Shukha Carmel-marknaden

Israels kök är en stor mix av underbar mat och kokkonst. På matmarknaden Shukha Carmel mitt i centrum kan du äta israelisk streetfood och den godaste falafel du någonsin smakat, världens bästa hummer eller prova på hundratals ölsorter från landets mikrobryggerier.

Rothschild blvd – barhoppande eller promenader mellan träden

Rothschild blvd är Tel Avivs mest kända gata. Utmed boulevarden som är stadens dragplåster ligger mängder med barer och ett lummigt promenadstråk för romantiska ”hålla-i-handen kvällar”. På kvällen lyser gatan upp till långt in på småtimmarna och tar emot besökare av alla kulturer och härkomst. Här hoppar man från den ena baren till den andra, umgås, tar en öl och stiftar nya bekantskaper.

Besök det knallröda Holon-muséet

Du som är frälst i konst får inte missa det chockröda Holon-muséet som inhyser konstsamlingar och design i unika skapelser. Bara den futuristiska och iögonfallande byggnaden i sig kommer att göra intryck på dig.

Svettas på något av utegymmen

Ta med dig träningskläderna när du är i Tel Aviv. Här spelar kroppen en stor roll och folk tar gärna hand om sig. De många utegymmen längs med stranden vittnar om att man tycker om att visa upp sig som moder Jord skapade en. Häng med på ett pass, vetja!

Tel Aviv – ta sig dit och runt

Ben Gurion heter den flygplats som du hamnar på när du flyger till Tel Aviv. Den ligger endast 2 mil utanför staden och nås lätt med tåg, buss eller taxi samt den lite billigare shuttlen. Med buss krävs det dock ett byte vid El-Al-korsningen. Både tåg- och bussbiljetter är prisvärda och kostar inte mer än ca 40 kronor enkel. Du kan också hyra bil på Ben Gurion-flygplatsen.

Flygbolagen som trafikerar flygplatsen direkt från Skandinavien är Norwegian. Städerna att åka från är Stockholm, Oslo eller Köpenhamn och resan tar i regel 5 timmar.

Cykla gärna i Tel Aviv. Runt om i staden finns cykelstationer med cyklar att hyra. Ett tips är att snirkla fram längs med floden Yarkon och i synnerhet vid Namal Tel Aviv som har byggts upp vid ett charmigt hamnområde där promenadstråk varvas med cykelvägar.

För det mesta går man till fots i Tel Aviv, men bussnätet med de små gula bussarna är väl utbyggt och tar dig runt i staden, också under sabbaten.

Shopping

Shopping utgör huvudsysselsättningen i Tel Aviv, men på ett sätt som är mer avslappnat än i andra städer. Här strövar man bara omkring, smakar på mat, slinker in i en butik eller prutar på marknader.

I stadsdelen Neve Tzedek ligger konstgallerier, designbutiker med lokala kreatörer och pittoreska kaféer huller om buller. Det är lätt att bli fast i de många gränderna eller stirra sig blind på de vackra husfasaderna som faktiskt går i Miami-stil.

Ta en avstickare till Jaffa – den lilla hamnstaden med den kända loppmarknaden Shuk Hapishpeshim. Allt är mycket charmigt och rustikt. Här kan du känna dig som hemma vem du än är. På loppisen kan du handla matvaror, smycken, kläder och heminredning.