Haifa

Haifa

Haifa är den tredje största staden i Israel, belägen i norr och vid Medelhavet. Det är således både en större stad och en semesterort för badglada själar. Haifa har dock en skönare bris än till exempel Tel Aviv, vilket gör det mer uthärdligt att vara här under sommaren. Staden har en anrik historia och har spelat en viktig roll såväl under den bibliska tiden som under korstågen när en av de viktigaste fästningarna upprättades här. Staden är extremt rik på sevärdheter både från svunnen tid och den modernare tidsperioden.

Se och göra i Haifa

Haifa är en mycket mixad stad och anses vara den israeliska stad där olika religiösa grupper lever fredligast tillsammans. På grund av närheten till Karmelbergets sluttningar, skogen bortom stadskärnan och sandstränderna, är flexibilitet något som kommit att förknippas med Haifa. Här kan du ta en kaffe vid ett pittoreskt hamncafé, vandra i bergen, läsa om de olika religionernas händelser, berika dig med historiska sevärdheter eller uppleva det hektiska och glädjefyllda studentlivet genom stadens två stora universitet (Haifa Universitet och Technion). I Haifa spelar teknologin en avsevärt viktig roll och det finns till och med ett 3D-museum (Madatech vetenskapsmuseum) dit du kan ta barnen för lite livade upptåg.

Clandestine Immigration & Navy Museum

Hedra alla judar som under andra världskriget så tragiskt omkom eller försökte fly undan Hitlers vidriga planer. I Clandestine Immigration & Navy Museum kan du läsa grundligt om de tiotusentals judar som försökte fly från Europa och ta sig till Israel, men som stoppades av brittiska myndigheter.

Gå in i profeten Elijahs grotta

Från Karmelberget kan du ta dig med en hiss ned till Elijahs grotta. Elijah var en profet som skildrades i Bibelns Gamla Testamente. Han hade en stor betydelse för både judendomen, kristendomen och islam och omnämns i flera religiösa skrifter från de tre religionerna. I denna grotta gömde han sig för den arge kung Ahab efter att ha dödat ett 400-tal präster och motsatt sig Baal (en fruktbarhetsgud ur syrisk-feniciska mytologin). Grottan dit anhängare av alla tre religionerna vallfärdar, ligger i närheten av Karmelklostret som, även det, bör besökas.

Bábs helgedom på Karmelberget

Bahá’í är en monoteistisk religion som hade starkt fäste just här. Religionen utvecklades av profeten Báb och hans kvarlevor sägs också finnas i detta tempel. Idag finns helgedomen på Unescos världsarvslista. Byggnaden ligger på Karmelbegret, omgärdad av 19 terrasser och lummig grönska. Materialet är skimrande italiensk marmor och byggnaden med dess omnejd är mycket ståtlig.

Haifas många festivaler

Under året arrangeras ett flertal festivaler i Haifa, bland annat ost- och vinfestivalen under försommaren, en internationell filmfestival i oktober och en fredsfestival i december som värnar om att det fina samspelet religionerna emellan ska kvarstå. Ett tips för den som vill känna av festiviteternas vingslag.

Ta sig hit och runt

Det går dessvärre inga direktflyg från Sverige till Haifa, men transfers från Ben Gurion-flygplatsen som ligger alldeles i närheten, fungerar utmärkt. Du kan ta buss eller tåg och resan tar max 1,5 timme. Norwegian flyger direkt från både Stockholm och Köpenhamn till Ben Gurion. Ett annat alternativ är att hyra en bil online och hämta upp på flygplatsen.

Att ta sig runt i Haifa kan bli en läxa för benen. Dock finns det en tunnelbergbana för den som inte orkar ta sig hela vägen upp på Karmelberget. Tunnelbanan räknas som världens minsta och är oerhört fräscht och fint inredd. Du kan också ta bussnätet i omgivningarna eftersom naturen är mycket kullig. Glöm inte vattenflaskan om du prompt vill gå!

Shopping

Haifa har flera köpcentra men även genuina butiker i innerstaden. Det finns också flera marknader  såsom en stor loppmarknad ca 700 meter från Paris Square, och en turkisk marknad som har blivit en tradition sedan 30-talet. Fynda smycken, råvaror, hantverk och orientaliska föremål hur mycket som helst.