Eilat

Eilat

Israelierna behöver inte åka långt om de vill semestera i solen. Eilat är deras egen charterort vid Röda Havet och dessutom känd för att erbjuda enastående dykning i korallrev. Staden har drygt 50 000 invånare som utökas under högsäsongen. Strandlivet är stort, naturen mäktig och läget utmärkt om du vill göra en avstickare.

Kort om Eilat

Från början såg Eilat inte mycket ut för världen och det mesta av arkitekturen är betonglik och trist. Men det var fram till 60-talet innan Eilat blommade upp till en semesterdestination. Numera är det inte bara israelierna som semestrar här utan folk från hela världen. Naturen är rik i sin flora och fauna, omgivningarna erbjuder varierade aktiviteter tack vare vandringsstigar och höga och unika klippformationer i The Coloured Canyon och solen står alltid högt på himlen. Den förut så intetsägande staden har nu klättrat upp på listorna över världens mest besökta charterdestinationer. Dess förträffliga läge med närhet till huvudstaden Jerusalem, Sinai i Egypten och Petra, Jordanien, gör att du har mycket som väntar runt kröken.

Se och göra i Eilat

I Eilat finns ett stort utbud av restauranger, nattklubbar hotell och dykningsmöjligheter. Det absolut första du bör beta av på orten är en dykning i Röda Havets korallrev.

Gör en djupdykning

För nybörjare inom dykning är Eilat fantastiskt och du kan kontakta flera dykarföretag som hjälper dig komma igång. Det nordligaste korallrevet i världen ligger alldeles utanför Eilats kust och heter Coral Beach Nature Reserve. Det är 1,2 km långt och bjuder på makalös dykning. Vid Dolphin Reef kan du också simma tillsammans med delfiner. För den som vill åt lite proffsigare dykning kan Sinaihalvöns kuststräcka vara ett alternativ. Vattnet runt Eilat är mycket klart och det vimlar av nyfikna och färgglada fiskar och växter.

Om du inte kan eller vill ge dig på dykning själv, finns det möjlighet att boka en glasbottenbåt och se korallrevet på djupet. En glasbottenbåt är en slags u-båt som tar dig runt under ytan och låter dig bekanta dig med växt- och djurlivet.

Promenera över till Aqaba

Bara 2-3 km från Eilat ligger Aqaba som tillhör Jordanien. Här får du en större känsla av Orienten än Eilat, men annars är badmöjligheterna lika stora här som där. I Aqaba kan du gå bland palmalléer, göra mysig shopping i de gamla kvarteren, eller besöka det gamla fortet som en gång blev intaget av Lawrence av Arabien.

Lämna Eilat för en dag eller två….

I Eilats omnejder finns det många upplevelser som väntar. Följ med på en dagstur till Petra i Jordanien, till Kairo för att se Pyramiderna eller ta en jeep-tur med guide till Timna Park och King Solomon’s Mine – ett naturreservat som får dig att tro att du befinner dig i en Indiana Jones-film.

Ta sig hit och runt

Det går flera charterbolag till Eilat från Sverige. Om du väljer att åka reguljärt måste du vanligtvis göra en eller två mellanlandningar i någon europeisk stad först eller byta i exempelvis Tel Aviv. Eilat har nyligen invigt sin nya flygplats IIan and Asaf Ramon International Airport, vilken ligger i Timna. Flygplatsen ersätter Ovda flygplats och Eilat J. Hozman. Den tar således över ett stort antal flyglinjer, bland andra lågprisflygbolagen Ryanair, Wizz Air m.fl. Du som vill åka direkt från Finland kan ta Finnair från Helsingfors.

I Eilat går de flesta men om du vill ta dig runt är bussnätet både punktligt och effektivt på alla sätt. Från Eilat avgår bussar till bland annat Tel Aviv och Jerusalem. Bussnätet inne i staden är också välfungerande. På lördagar går det dock färre bussar, på grund av shabbaten.

Taxibilarna är flera och har alltid taxameter. Du kan också hyra moped, motorcykel och cyklar via några lokala firmor.

Shopping

I Eilat finns en marknad med både krimskrams och intressanta prydnadsföremål, mat och hantverk att köpa med hem. Glöm inte att införskaffa den grönblåfärgade och vackra Eilatstenen som ofta ingår i smycken. Träsniderier, judiska produkter (kalotter, sjuarmade ljusstakar), orientaliska varor som vattenpipor och äkta mattor samt små konstföremål finns det gott om både i Eilat och på närliggande orter.