Ta sig runt

Ta sig runt

Tack vare den lilla arealen tar det inte speciellt lång tid att ta sig runt i Israel. Bussar och tåg är säkra och välutrustade, taxibilarna pålitliga och vägnätet underhållet. Det finns emellertid vissa saker som måste nämnas här utan att för den sakens skull skrämma dig inför din Israelsemester.

Säkerhet i Israel

De flesta som följer nyheterna vet hur de religiösa och politiska konflikterna mellan Israel och Palestina kan blossa upp. Detta har tyvärr resulterat i flera terrorattentat på bussar och annan kollektivtrafik i städerna och på landsbygden. Med detta sagt ska du naturligtvis inte undvika att åka vare sig tåg eller buss, men utmana aldrig ödet och håll ett extra öppet öga när du färdas med många andra människor. Några områden att vara uppmärksam i är Gazaremsan, Golanhöjderna och gränsen mot Egypten. Även den gräns som skiljer Libanon med Israel kan vara lite osäker i skrivande stund. Ett tips är att alltid läsa säkerhetsinformationen på UD:s hemsida eftersom säkerhetsläget har tendens att snabbt ändra sig.

Shabbat – en transportfri dag

Från fredag eftermiddag till sena lördagen firar judarna shabbat och det medför att kollektivtrafiken ofta går betydligt mindre än i vardagslag eller inte alls. Samma sak gäller andra judiska helgdagar. I större städer som Tel Aviv görs dock ett undantag och åtminstone busstrafiken brukar gå som vanligt, eller nästan. Kolla upp vad som gäller på just din destination.

Bussar

Buss är det allra vanligaste sättet att ta sig fram i Israel. Det är prisvärt och bekvämt. Bussbolagen erbjuder ofta studentrabatter eller billigare priser om du köper tur/returbiljett. Biljetterna köps vanligen på bussarna eller på bussterminalen. Egged (nationellt bolag) och Dan (finns enbart i Tel Aviv) är två stora bussbolag.

Hop on / Hop off

I Tel Aviv kan du ta en guidad busstur i form av hop on / hop off. Det är bussbolaget Dan som organiserar dessa turer (Dan City Tour) och frånpriset är 45 NIS eller ca 120 kronor.

Med tåg

Det israeliska tågnätet trafikeras av Israel Railways som har fått ett tekniskt uppsving och utvecklats ordentligt. Tågen är en aning dyrare än bussarna men inte så att du baxnar. De är säkra, går mycket regelbundet och är det bästa alternativet om du vill ta dig mellan större städer, eftersom de går snabbare än bussarna. Biljetter köps på tågstationerna, men kan också förbokas. Även tågen har studentrabatt och olika erbjudanden.

Sherut och taxi

I Israel kan du antingen ta en vanlig taxi, alternativt en sherut som är en kollektivtaxi du delar med  andra passagerare. Fördelen är att sherut och taxi ofta går även när det är shabbat. Sherut brukar följa bussrutterna och en taxi tar dig i princip vart du vill. En taxiresa startar normalt runt 30 kronor men blir dyrare nattetid. Du måste vanligtvis betala kontant.

Hyra bil

Hyr gärna en bil i Israel på flygplatserna eller på de större städernas lokalkontor. Du måste vara över 21 för att få hyra och ha ett internationellt körkort. Tänk på att bilförsäkringen ofta inte gäller i områden som Gazaremsan på Västbanken, när du korsar landgränserna och i vissa andra konflikthärjade områden. Tala alltid med din biluthyrningsfirma för att se vad som gäller. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för bra pris på biluthyrning.

Motorväg 6 kräver vägavgift. Det är dessutom den finaste motorvägen i landet och går från norr till söder.

Prisnivåer transporter

Att åka kollektivt i Israel är lite billigare än i Sverige. Ett månadskort kostar ca 550 kronor till skillnad från över 800 kronor i Stockholm. I Tel Aviv som räknas som den dyrare staden i Israel kan du köpa dygnskort (hofshi yomi) och veckokort (hofshi shavoui) samt singelresor som kostar ca 6.90 NIS eller motsvarande 18 kronor.

Tidtabeller – värt att veta

Den israeliska kollektivtrafiken är inte bunden till tidtabeller men går dock mycket regelbundet under dagtid.