Tiberias

Tiberias

Tiberias ligger utplacerad vid Galileiska sjöns (Genesarets sjö med annat namn) västra sida. Namnet Tiberias kommer från kejsare Tiberius, men staden grundades redan vid år 20 e.Kr av självaste sonen till kejsare Herodes som du säkerligen känner igen från Bibeln. Sonens skyddspatron var Tiberius. Staden har varit med om mycket såsom förfall, jordbävningar och krig. Numera kan man beskriva den kort som en mycket helig stad för judendomen (1 av de 4 heliga städerna), där världsberömda rabbiner ligger begravda.

Visste du att..?

  • Vokalsystemet i hebreiskan skapades i Tiberias.
  • Judendomens viktigaste, skriftliga verk sammanställdes här.
  • Jesus mättade ett stort antal människor med några enstaka fiskar och bröd i Tiberias och gick på vattnet i Genesarets sjö.

Se och göra i Tiberias

Du håller din agenda full i Tiberias, trots att staden med enbart 40 000 invånare inte är speciellt stor. Några måsten är att bege dig till Kapernaum där Jesus gjorde folk mätta på två fiskar och fem bröd. Där ligger även en synagoga från hans levnadstid samt flera fornlämningar med helig bakgrund. Åk också vidare till Yardenit där Jesus sägs ha döpts.

Fysiska aktiviteter

Om du själv har provat men insett att du faktiskt inte besitter förmågan att gå på vatten, så kan du hyra en cykel och cykla runt sjön istället. Sträckan är ca 55 km och belönar dig med underbar natur. Många av de heliga platserna som staden Tiberias är känd för ligger utmed sjön, så ta med kamera och rikligt med vatten. Det lär bli hett!

Många roar sig också med att segla eller åka vattenskidor på Genesarets sjö. Då får du åtminstone en känsla av att ”gå” i Jesu fotspår…

För att varva ned efter dina eskapader kan du bada i de många varma källorna med friskt och mineralrikt vatten. Källorna har utsikt över sjön och ger en fridfullhet som är svår att beskriva med ord. Här är du verkligen på en helig plats.

Tiberias stränder

Idag är Tiberias en mycket älskad semesterort i Israel. Dess stora utbud på stränder (det finns ca 10 stränder) gör att du alltid kan hitta en relativt lugn plats. Staden är även känd för att ha flera naturliga källor med varmt och mineralrikt vatten. Tre av Tiberias stränder är riktade till religösa anhängare och separerar därför män och kvinnor samtidigt som de tillämpar en rad regler angående badkläder och uppförande. HaTchelet Beach är en av dessa stränder. Tiberias upplever tidvattnets skiftningar, vilket kan vara ett fascinerande skådespel nere vid sjön.

Ta sig hit och runt

Tiberias ligger drygt 2,5 timme från Tel Aviv eller Jerusalem. Både buss- och tågnätet trafikerar sträckorna och det finns även bra förbindelser mellan flygplatsen Ben Gurion och Tiberias. Många hotell erbjuder transfers. Vill du komma fram fortare hyr du en bil på flygplatsen. Flyg går direkt från Stockholm och Köpenhamn till Ben Gurions flygplats med bolaget Norwegian.

Buss är billigt i Israel och orkar du inte gå i staden (som annars är att rekommendera) är bussnätet ditt förstahandsval. Hyr också cykel för att ta dig runt sjön, vilket ger bra motion och starkare naturupplevelser.

Shopping

Den bästa shoppingen finner du på marknader i Tiberias. Bland annat är staden mycket känd för sina många fiskare och det finns en stor och mångsidig fiskmarknad här som öppnar tidigt varje morgon nere vid hamnen. Passa också på att strosa längs med Yigal Alon Promenade där du kan hitta smycken, souvenirer och hantverk.