Mat & dryck

Mat & dryck

Det israeliska köket är lika omväxlande och inspirerad av andra kulturer som många av deras egna städer. Arabiska, europeiska, judiska och många andra inslag både syns och känns eftersom landet är format av invandrare. Eftersom Israel blev ett land först 1948 är det israeliska köket mycket ungt. Dock är landets historia betydligt äldre än så om man ser till traditioner, religioner osv. I den israeliska maten bevaras traditioner samtidigt som den moderna gatumaten har en enorm genomslagskraft i städerna. Med sin purunga ålder har maten blivit något av en hjärtefråga för turister som kommer till Israel. Här får du lite intressanta fakta.

Det ashkenaziska och sephardiska köket

Israels mat kan delas in i två delar, varpå det första har sitt ursprung i judendomen och de judiska migranterna som kom till Israel från Öst- och Västeuropa. Denna mat är i regel sötare. Det sephardiska köket är stöpt av Mellanöstern och de invandrare som kommer därifrån. Mer kryddor, örter och smaker kännetecknar denna kokkonst.

”Är det kosher?”

Mycket av Israels mat är uppbyggd kring kosherreglerna som innebär att man inte blandar vissa livsmedel som kött och mejeriprodukter. Fläskkött, kaninkött och skaldjur konsumeras heller inte.

Israels bästa maträtter

Alla känner vi väl till den goda falafeln som läggs i pitabröd med grönsaker och rinnande god sås, hummus och heta kryddor. Detta utgör den främsta snabbmaten och om man jämför med den amerikanska eller den engelska snabbmaten, så är falafel betydligt nyttigare. Här följer en kort förklaring av vissa maträtter.

  • Falafel – kikärtsbullar
  • Hummus – en krämig röra gjord på kikärter och vitlök samt andra kryddor
  • Challa – ett sött men matigt bröd
  • Matzah ball soup – en buljongsoppa med Kneidlach-bullar (en typ av knödel)
  • Cholent – en mustig grönsaksgryta med nötkött, grönsaker, korn och bönor, ibland innehållande potatis
  • Söta bakverk är typiska för Israel. Ofta påminner de om arabiska ”baklava” och är sötade med honung

Goda drycker

Prova ölsorterna Goldstar, Maccabee och Nesher under sommaren för en läskande upplevelse. På vintern värmer du dig med Sachlav som är en krämig mjölkliknande dryck med russin, pistachmandlar och riven kokos. Mmmmm!

Veganernas himmelrike

Israel är känt som mecka för veganer. Det hålls till och med veganska matfestivaler i städer som Tel Aviv. Mycket av maten i landet består av grönsaksröror, såser och andra tillbehör. Eftersom man enligt den judiska mattraditionen inte blandar kött och mejeriprodukter, har det blivit något av självklarhet att vegansk mat har fått större mark.

Visste du att..?

  • De enormt söta och saftiga Jaffa-apelsinerna odlas i Israel.
  • Bageln kommer från Israel och är förmodligen ett av de mest kända brödsorterna i världen. Den är över 400 år gammal.

Israelisk restaurangkultur

Restaurangkulturen i Israel blomstrar och man älskar att gå ut och äta eller barhoppa. Har du tur får du följa med på en Shabbatmiddag och smaka på de mest underbara läckerheterna. Tel Avivs matscen är känd och det finns många stora kocknamn som storsatsar. Man älskar att umgås till bords, diskutera och sprida glädje. Maten är också starkt bunden till religionen.

Under promenader i städerna är det oerhört vanligt att stanna till vid ett matstånd och ta sig något gott. Det tillhör den moderna israelitens vardag att äta snabbmat.

Middagstider och prisnivåer

Förr var det vanligare att man åt huvudmålet vid lunch men allt eftersom kulturer och vanor ändras och influenser från andra länder smyger sig in, så har detta förändrats. Nu är det vanligt att gå ut och äta runt kl. 20:00 / 21:00 eller till och med kl. 22:00. Detta varierar dock och det finns egentligen inga regler längre.

I städer som Tel Aviv är restaurangnotorna ganska höga och dessutom förväntas en dricks på ca 10-15 %. Drickssystemet är för övrigt mycket vanligt i Israel när det kommer till servicepersonal.

En trerätters för 2 personer kostar minst 400/500 kronor. Är du van vid Stockholmspriserna lär du inte få några större överraskningar när du går ut på krogen eller äter ute i Israels storstäder. Nivån är ungefär densamma.