Resa hit

Resa hit

Israel har flera flygplatser men det är Ben Gurion som är den stora och mest trafikerade. Nordiska medborgare behöver inget regelrätt visum för att ta sig in, men det gäller att ha rätt identifikationsdokument med sig och giltiga papper, samt en returbiljett om man vill undvika att bli utkastad på stört och förvisad under lång tid. Israeliska myndigheter vidtar stora försiktighetsåtgärder och har koll på vem som äntrar landet. Du kommer med andra ord uppleva en grundlig säkerhetskontroll.

Med flyg till Israel

Från Norden finns det numera ett flygbolag som flyger direkt till Ben Gurion-flygplatsen och det flygbolaget är lågprisjätten Norwegian. Flygrutten gäller både Stockholm-Ben Gurion och Köpenhamn-Ben Gurion. Restiden tar ca 4,5-5 timmar.

Om du flyger till Eilat kan du åka direkt med Finnair från Helsingfors – ett tips för dig som kanske vill ta Finlandsfärjan över Östersjön och slå två semesterflugor i en smäll. Från Eilat går också många andra lågprisflygbolag som tar dig till exempelvis Frankfurt, Budapest, Berlin och Milano.

Andra flygbolag som gör uppehåll i någon europeisk storstad på vägen kan listas nedan.

  • Air France
  • Austrian
  • Aeroflot
  • El Al Airlines (Israels flygbolag)
  • Pegasus m.fl.

Charterresor och arrangerade rundresor

Det finns flera orter i Israel som har blivit typiska charterdestinationer. Eilat är ett exempel och Haifa ett annat. Från Sverige är det emellertid vanligare att åka till Eilat eller Tel Aviv. Resebolag som Ving och Ticket kan nämnas. En del researrangörer anordnar så kallade rundresor eller paketresor där flera städer och aktiviteter står på schemat. Israel är ett mycket sevärt land med mängder av heliga och historiska sevärdheter och platser som man inte alltid har koll på om man inte lusläst Bibeln, Koranen och Torah. Med en researrangör bockas det viktiga av och du får din dos av lärdom på köpet.

Från flygplatserna

I regel är flygplatsförbindelserna i Israel mycket goda, oavsett om det rör sig om buss, tåg eller taxi. Ofta anordnas också transfer och shuttlebussar från olika hotell. Det går bra att hyra bil som du bokar online hemifrån. Vägnätet är bra och endast motorväg 6 är normalt avgiftsbelagd. Du får dock inte köra in i vissa områden eftersom din försäkring inte gäller där. Vidare om detta i en av våra undersidor ”Ta dig runt”.

Landvägen till Israel

För en landkrabba som är flygrädd eller för någon som vill uppleva andra länder på vägen, så kan landvägen vara ett alternativ, även om det kanske kräver en del förplanering. Det går båttrafik mellan Cypern (Limassol) och Haifa i form av kryssningar. Dessförinnan tar du tåget från Sverige med Interrailkortet. Det enklaste sättet att färdas med båt är just från Cypern via Grekland, eftersom du annars måste ta dig igenom Syrien och / eller Libanon först. Förvisso kan det också vara av intresse för den resglada, men vissa länder som är alltför kantade av oroligheter kanske man ska undvika att bila igenom på egen hand. Dessutom kan visumkraven vara mycket olika från land till land i Mellanöstern.

Ett dyrare men miljövänligare alternativ

Det kan tilläggas att en färd med tåg och båt lär bli en betydligt dyrare semester, eftersom kryssningen vanligtvis kräver en hel del pengar. Dock gör du naturligtvis ett mindre klimatavtryck med de här färdsätten. Det är alltså upp till dig att avgöra vilken budget du har och hur du vill planera din resa.